smeden en hameren

Een beknopte uitleg van het smeden en hameren van koper en zilver. Een oud ambacht nieuw gebruikt.

Koper en zilver zijn koud te smeden. Zowel het rekken als intrekken (innemen) is mogelijk.
Het koud hameren van metaal verandert de crystalijne structuur van dat metaal, waardoor het hard en bros wordt. Als het metaal roodgloeiend verhit wordt (uitgloeien), kan de crystalijne structuur herstellen.
Het metaal wordt dan weer soepel en de spanning, zichtbaar als glans, verdwijnt. Vooral bij zilver is dit een opvallend proces. Uigegloeid zilver ziet eruit als mat porcelein. Zodra het zilver weer gehamerd wordt, komt de glans terug. Puur alleen door hameren en planeren is er een hoogglans te bereiken die duurzamer is dan bij polijsten.

 

INTREKKEN;

Schema van het intrekken.

Intrekken is een manier om, door innemen het metaal, een naadloze vorm te maken. De pot wordt hoger en smaller. Als de slag van de hamer even boven het contactpunt neer komt, blijft de dikte van wand gelijk. Dit is het grote voordeel van intrekken boven rekken.

 

REKKEN;

Schema van het rekken.

Door de slag op een harde niet wijkende ondergrond rekt het metaal en wordt het dunner. Een slag met de pen van de hamer rekt in twee richtingen, terwijl die met een bolhamer in alle richtingen rekt zodat er een kommetje ontstaat.