over

Beeldhouwer Alice Bakker smeedt haar beelden in metaal (corten-staal, rood koper en zilver). Daarnaast onderzoekt zij andere materialen, zoals papier en digitale technieken, die in installaties een dialoog aangaan met de gesmede beelden.

Fascinatie
Beweging is haar grote inspiratie. Want alles stroomt. Zelfs als het metaal is. Daarom is de fascinatie voor het smeden minstens even groot. Zo is beeldhouwen materie in beweging brengen. Zo wordt met hamers het metaal gevormd tot het beeld eruit ziet alsof het zelf beweegt.
Ook bij de andere materialen is beweging de bron. Zo is het snijden van papier dansen met het mes. Of tekenen reizen met je ogen.

Dansen
Het lichaam in beweging onderzoekt zij ook door zelf te dansen. Op deze manier is het beeldende werk voortdurend in ontwikkeling.

Tegenstelling
De tijd die het smeden van een beeld vraagt, staat in schril contrast met de vluchtigheid van de huidige wereld. Zoals de fysieke inspanning van het smeden in contrast is met die van het werken op de computer. Waar komen zij samen? Deze tegenstellingen vormen een uitdaging voor het nieuwe werk.

Alice Bakker is lid van Beeldhouwers.nu, een netwerk van beeldhouwers.

curriculum vitae / publicaties