cursus zilversmeden

hameren - intrekken

Zin om ook kennis te maken met het smeden van koper of zilver? Dat kan. Het is mogelijk om op mijn atelier aan de Noordwal in Den Haag individuele lessen over de hamertechnieken die gebruikt worden bij het zilversmeden te volgen.

Hameren is een zeer oude techniek om (edel)metaal vorm te geven. Het uitgangspunt is meestal een vlakke plaat van dat materiaal. Vorm ontstaat door het gebruik van verschillend gevormde hamers en manieren van slaan.
Door het hameren wordt het metaal steeds harder en brosser doordat de molecuulstructuur verdicht wordt. Daarom moet gedurende het hameren het object regelmatig uitgegloeid worden. Hierdoor wordt de structuur hersteld en herkrijgt het metaal zijn elasticiteit terug. Koper en zilver zijn dus koud te smeden, in tegenstelling tot ijzer dat gesmeed wordt als het heet is.

Wil je meer weten van de techniek van de hamer?;
Elk van deze hamertechnieken heeft zijn eigen hamers en manieren van slaan. In individuele lessen is het mogelijk om meer kennis op te doen over het
rekken, intrekken en het planeren. Evenals het aanpassen en onderhoud van het gereedschap.

Om de slag te oefenen en je armen te trainen maken we eerst een basis vorm in de afzonderlijke technieken. We werken aanvankelijk met messing.

  Gereedschap dat nodig is;

 • drijfhamer met ronde banen;
 • intrekhamer;
 • planeer hamer;
 • tas of stuk treinrails;
 • bescherming voor gehoor en handen

Vervolg;
Als je eenmaal het basisprincipe en de basisslag onder de knie hebt, kun je overstappen naar zilver en rood koper. Je kunt een combinatie van deze hamer-technieken toepassen voor het maken van eigen ontwerpen en vrije vormen en je eindeloos blijven verwonderen over de magie van de hamer.

 

  Prijzen individuele lessen:

 • 2 uur: € 80, exclusief materiaal en gereedschap.
 • 3 uur: €110, exclusief materiaal en gereedschap.

 

AANMELDEN? Stuur een e-mail: contact(at)alicewbakker(punt)nl